De verborgen gevaren van Pesticiden

De verborgen gevaren van Pesticiden

''In kleine hoeveelheden is dat niet schadelijk''. Iets wat je enorm vaak terug hoort komen. En dat is iets wat men zegt bij alles. Iets waar ik niet in geloof, want al deze kleine beetjes stapelen zich op in ons lichaam. Zo ook bij pesticiden. Pesticiden worden op grote schaal gebruikt om gewassen te beschermen tegen plagen en ziektes, maar er groeit steeds meer bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s die deze bestrijdingsmiddelen met zich meebrengen. Onderzoek laat zien dat langdurige blootstelling aan pesticiden kan bijdragen aan ernstige hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson, en vormen van kanker en andere verschrikkelijke ziektes. Zelfs NOS heeft een artikel over geschreven over het feit dat de maatregelen rondom pesticiden veel te laag zijn.

 

Pesticiden veroorzaken ernstige hersenziekte's

Steeds meer wetenschappelijke bewijzen laten het verband zien tussen pesticiden en hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson.  Bepaalde pesticiden, zoals organofosfaten en paraquat, zijn bijzonder neurotoxisch. Ze kunnen de hersenen beschadigen door ontstekingen te veroorzaken.

Een blootstelling aan pesticiden wordt in verband gebracht met een hoger risico op Parkinson, vooral bij boeren en mensen die in de buurt van landbouwgebieden wonen. Onderzoeken tonen aan dat het risico op Parkinson met wel 70% kan toenemen bij blootstelling aan pesticiden. 

Daarbij is het ook erg vreemd dat de boeren die pesticiden op hun gewassen spuiten zelf helemaal beschermd zijn. Maar vervolgens zou het wel ''veilig'' moeten zijn om het op te eten. Heel erg vreemd als je het mij vraagt.

 

Pesticiden en Kanker: Een Verhoogd Risico

Naast de hersenziekte's spelen pesticiden ook een rol bij kanker. Pesticiden zijn gelinkt aan vormen van kanker van leukemie tot prostaatkanker. De stoffen in pesticiden dragen bij aan de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. 

En bij het bestrijdingsmiddel glyfosaat is het helemaal mooi, want in Frankrijk en Duitsland zijn er beperkingen rondom het gebruik van dit bestrijdingsmiddel. Dit om de hoge risico op kanker. Maar in Nederland mag het nog op grote schaal worden gebruikt. 

 

Nederlandse overheid

Ondanks deze verschrikkelijke risico’s van pesticiden op de gezondheid, is de Nederlandse overheid nog niet in staat om in te grijpen. In september publiceerde de NOS een artikel waar ze schreven dat het kankerrisico van bestrijdingsmiddelen in Nederland al jaren verkeerd wordt gemeten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren controles uit op bestrijdingsmiddelen, maar recent onderzoek toonde aan dat de risicobeoordelingen verouderde methodes gebruiken. 

Het artikel van NOS schrijft dat het systeem momenteel niet lang niet goed genoeg is om burgers goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van pesticiden. Deze methodes waarmee de pesticiden wordt gemeten, houden te weinig rekening met de langetermijngevolgen van het steeds opnieuw in kleine hoeveelheden blootgesteld worden. Juist deze constante, kleine blootstellingen vormen een groot risico voor het ontwikkelen van chronische ziektes, zoals kanker en aandoeningen aan de hersenen, zoals Alzheimer en Parkinson.

 

Wat kun jij doen:

Allereerst: alle groenten en fruit die je met schil opeet, koop ze biologisch. Denk aan bessen, aardbeien, broccoli en spinazie.

Groenten en fruit met een dikke schil zoals: Meloen, papaya, ananas, pompoen, hoeven NIET biologisch gekocht te worden

Appels en peren: Liefst biologisch kopen en alsnog schillen. 

 

Alle groenten en fruit, biologisch of niet, alsnog altijd wassen in een bak met water. Doe er wat natuurazijn in of baking soda (Niet allebei, 1 van de 2). Laat dit 10 minuten intrekken. Dit haalt 80% van de pesticiden die aan de buitenkant van het voedsel zit weg. Binnen in het voedsel zitten alsnog pesticiden maar alsnog helpt het wel degelijk om het grootste gedeelte weg te halen. 

 

Wetenschappelijke bronnen: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27611089/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20094048/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19853284/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12396680/